Vegan wijn? Wat is dat?
Misschien komt dit als een verrassing, maar wijn is niet per definitie veganistisch. Tijdens het wijnmaken ontstaan er zwevende deeltjes in de wijn die, voordat de wijn wordt gebotteld, uit de wijn worden gehaald. Dit wordt 'het klaren van de wijn' genoemd. De gangbare manier om deze zwevende deeltjes uit de wijn te krijgen, is door eiwitten aan de wijn toe te voegen. De zwevende deeltjes binden zich aan de eiwitten. Deze blijven na het filteren achter waardoor er een heldere, doorzichtige wijn ontstaat die gebotteld kan worden. De eiwitten die traditioneel worden toegevoegd zijn van dierlijke oorsprong.

Maar hoe worden veganistische wijnen dan geklaard? Veganistische wijnmaker gebruiken andere toevoegingen zoals bentoniet (een kleisoort), actieve kool, plantaardig eiwit of kalksteen om de zwevende deeltjes te binden.

Een wijnmaker kan er ook voor kiezen om de wijn niet te klaren en te filteren waardoor de wijn na het bottelen troebel blijft. Dit gebeurt bij natuurwijnen, ook wel vin naturel genoemd.

Een veganistische wijn is niet altijd biologisch en andersom geldt hetzelfde. Ook biologische wijn kan geklaard worden met gelatine, vislijm, ovoalbumine (ei-eiwit) of caseïne. Deze toevoegingen zijn dan uiteraard van biologische oorsprong. Wijnen van Weingut Julius, Eva Vollmer, Winzerhof Landauer-Gisperg en Bodega Sierra Norte zijn biologische én veganistisch.

Steeds meer wijnen van de WijnGoeroe worden op een veganistische manier gemaakt. Naast Duitse en Oostenrijkse, hebben we ook Spaanse veganistische wijnen in het assortiment. Ontdek het hele assortiment hier. Of bestel gelijk een voordelig wijnpakket met alleen maar vegan wijnen.