Vegan wijn

Misschien komt dit als een verrassing, maar wijn is niet per definitie veganistisch. Tijdens het wijnmaken ontstaan er zwevende deeltjes in de wijn die, voordat de wijn wordt gebotteld, uit de wijn worden gehaald. Dit wordt 'het klaren van de wijn' genoemd. De gangbare manier om deze zwevende deeltjes uit de wijn te krijgen, is door eiwitten aan de wijn toe te voegen. De zwevende deeltjes binden zich aan de eiwitten. Deze blijven na het filteren achter waardoor er een heldere, doorzichtige wijn ontstaat die gebotteld kan worden. De eiwitten die traditioneel worden toegevoegd zijn van dierlijke oorsprong.

Maar hoe worden veganistische wijnen dan geklaard? Veganistische wijnmaker gebruiken andere toevoegingen zoals bentoniet (een kleisoort), actieve kool, plantaardig eiwit of kalksteen om de zwevende deeltjes te binden.

Een wijnmaker kan er ook voor kiezen om de wijn niet te klaren en te filteren waardoor de wijn na het bottelen troebel blijft. Dit gebeurt bij natuurwijnen, ook wel vin naturel genoemd.

Een veganistische wijn is niet altijd biologisch en andersom geldt hetzelfde. Ook biologische wijn kan geklaard worden met gelatine, vislijm, ovoalbumine (ei-eiwit) of caseïne. Deze toevoegingen zijn dan uiteraard van biologische oorsprong. Wijnen van Weingut Julius, Eva Vollmer, Winzerhof Landauer-Gisperg en Bodega Sierra Norte zijn biologische én veganistisch.
Wijnblog

Blog

Aspergewijn

14-4-2021   Het Hollandse aspergeseizoen start traditiegetrouw op de tweede donderdag van april en eindigt op 24 juni (Sint Jan). Ruim twee maanden kunnen we genieten van het witte goud, maar welke wijn drink je...


Lees verder
Reviews

9.4 / 10

342 Klanten beoordelen ons: De WijnGoeroe UITSTEKEND

13 apr '21 - Marco geeft De WijnGoeroe een 10 uit 10

Mooie wijnen, goede uitleg en simpel te bestellen

De Wijn Goeroe

Bekijk alle reviews op: KiyOh