Wat is biologische wijn?
Biologische wijnen zijn bezig aan een opmars en daardoor ook in ons land steeds beter verkrijgbaar. De WijnGoeroe krijgt dan ook regelmatig de vraag wat het predicaat biologische wijn inhoudt. In deze blog zullen we daarom uitleggen wat biologische wijn inhoudt, hoe deze heerlijke wijnen geproduceerd worden en wat het voordeel is ten opzichte van niet-biologische wijnen. Ons assortiment met biologische en biodynamische wijnen vind je hier.

Wat maakt een wijn biologisch?


Een biologische wijn wordt geproduceerd op een natuurlijke wijze, zonder dat hierbij zaken als genetische modificatie, chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest aan te pas komen. Voor problemen die biologische wijnbouwers tegenkomen proberen zij een natuurlijke oplossing te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het houden van schapen die het onkruid in de wijngaard in toom houden en het kweken van bloemen die nuttige vogels en insecten naar de wijngaard lokken.

Biologische wijnbouw


Doordat een biologische wijnboer geen kunstmest gebruikt, besteedt deze extra veel aandacht aan de bodem van de wijngaard. Om te voorkomen dat de bodem te compact wordt, gebruikt de biologische wijnboer bijvoorbeeld geen tractor en worden de druiven met de hand geoogst. Verder worden voedingstoffen aan de bodem toegevoegd met behulp van compost en wordt de complexiteit van de wijn verhoogd door een grote diversiteit aan planten tussen de wijnstokken te laten groeien.

Biologische vinificatie


Bij biologische wijnen is de vinificatie sinds 2011 ook aan strenge regels gebonden. Dit betekent dus dat niet alleen de druiven op natuurlijke wijze verbouwd worden, maar dat de biologische wijn ook zoveel mogelijk zonder toevoegingen gemaakt wordt. Zo mag er bijvoorbeeld geen sorbinezuur aan de wijn toegevoegd worden om deze te conserveren. Uitzondering is het toevoegen van sulfiet, aangezien het heel moeilijk is om een houdbare wijn te maken zonder sulfiet te gebruiken. Biologische wijnmakers streven er wel naar om minder sulfiet aan de wijnen toe te voegen dan dat bij niet-biologische wijnen het geval is. Een aantal biologische wijnmakers gebruikt zelfs helemaal geen sulfiet.

Hoe herken je een biologische wijn?


Biologisch is een term die binnen de Europese Unie wettelijk beschermd is . Dit houdt in dat wijnen die biologisch claimen te zijn streng worden gecontroleerd voordat deze in Nederland of een ander Europees land verkocht mogen worden. In Nederland controleert de organisatie Skal in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken of biologische producten ook echt biologisch zijn. Wanneer een biologische wijn is goedgekeurd, dan mag deze het Europees Biologisch keurmerk op het etiket voeren. Dit keurmerk is te herkennen aan de afbeelding van een blad dat gevormd wordt uit sterren.

Smaakt biologische wijn beter?

Het is niet zondemeer te zeggen dat biologische wijnen beter smaken dan wijnen die niet biologisch geproduceerd zijn. Uit een onderzoek van 74.000 wijnen uit Californië is echter wel gebleken dat wijnen met een biologisch keurmerk gemiddeld 4 punten hoger beoordeeld werden op een schaal van 100 ten opzichte van onderzochte wijnen zonder biologisch keurmerk. Dit onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of Wine Economics. Volgens de onderzoekers heeft de biologische werkwijze "een klein maar significant positief effect op de kwaliteit van de wijn".

Biodynamische wijn


Naast biologische wijn, is ook de biodynamische wijn in opkomst. Biodynamische wijnen zijn wijnen die voldoen aan het keurmerk biologisch, maar die daarnaast ook worden geproduceerd volgens het antroposofische gedachtengoed van Rudolf Steiner. Bij deze werkwijze spelen die vier elementen aarde, lucht, water en vuur een belangrijke rol. Deze elementen worden beïnvloed door kosmische cycli zoals de stand van de zon en de maan. Biodynamische wijnboeren gebruiken de kosmische cycli daarom als leidraad voor zaken als het snoeien en oogsten. Je herkent biodynamische wijnen aan het Demeter keurmerk.Biologische en biodynamische wijnen bij De WijnGoeroe


De WijnGoeroe zou De WijnGoeroe niet zijn als we niet een aantal biologische en biodynamische kwaliteitswijnen in ons assortiment zouden hebben. Op dit moment hebben we een flink aantal rode- en witte wijnen op voorraad die biologische en soms ook biodynamisch zijn geproduceerd. Je vindt deze wijnen in een speciale sectie van onze webshop. Bestel je voor meer dan 75 euro aan wijn, dan sturen wij de wijnen bovendien gratis naar je op. Wijnen die voor 17:00 uur besteld zijn, heb je meestal de volgende dag al in huis.