Cava

Cava is de bekende mousserende wijn uit Spanje. Deze wijn wordt van oudsher gemaakt met behulp van druiven van drie rassen, te weten Macabeo (Viura), Xarel-lo en Parellada. Soms wordt er echter ook gebruikgemaakt van andere druivensoorten zoals Chardonnay. De meeste Cava wordt gemaakt in Catalonië, in het gebied onder Barcelona. De WijnGoere heeft altijd wel een paar van deze smakelijke wijntjes op voorraad.

Productie van Cava wijn


Cava wordt op dezelfde manier geproduceerd als de Franse mousserende wijn Champagne, dit betekent dat de wijn een tweede vergisting op de fles ondergaat (in het Spaans: método tradicional). Deze tweede vergisting duurt minimaal negen maanden. De productie van Cava staat sinds 1991 onder toezicht van de Europese Unie en u kunt een echte Cava herkennen aan de ster met vier punten, welke onder de kurk staat afgebeeld.

Verschillende soorten Cava


Cava wordt meestal ingedeeld op basis van de hoeveelheid suiker die aan de wijn wordt toegevoegd na de tweede gisting. Deze indeling loopt van droog en zonder toegevoegde suiker (Brut nature) tot zoet (Dulce). Daarnaast zijn er verschillen in de lengte van de tweede vergisting. Waar deze bij een normale Cava minstens 9 maanden duurt, geldt voor een Cava reserva minimaal 15 maanden en voor een Cava gran reserva minimaal 30 maanden. Gran reserva wordt alleen toegepast bij brut nature (zonder toegevoegde suiker), extra brut (tot 6 gram suiker toegevoegd per liter) en brut (6 tot 15 gram toegevoegde suiker per liter).

Cava drinken


Cava komt het best tot zijn recht bij een temperatuur van rond de zes graden. Daarom dient u Cava de avond van tevoren in de koelkast te leggen, zodat de temperatuur na het uitschenken ideaal zal zijn. Koelt u Cava in een ijsemmer, dan zal de temperatuur al snel dalen tot 1 a 2 graden Celsius, waardoor de wijn te koud zal zijn. Bij zomerse temperaturen kan een ijsemmer natuurlijk wel prima gebruikt worden om de Cava tussen het schenken door koel te houden.

Spaanse wijnen bij De WijnGoeroe


Bent u op zoek naar een heerlijke Cava, dan is het goed om te weten dat De WijnGoeroe een ruim assortiment met Spaanse wijnen heeft, waarin de Cava uiteraard niet mag ontbreken. Al onze wijnen worden persoonlijk door ons uitgezocht en importeren wij zelf. Wij richten ons hierbij uitsluitend op Spaanse wijn van gerenommeerde wijnhuizen en dat merkt u. Wilt u hulp bij het uitkiezen van een Cava? Neem dan vooral contact met ons op, De WijnGoeroe kan u bijvoorbeeld adviseren met betrekking tot wijn en spijs combinaties. Wij helpen u graag.
Wijnblog

Blog

Zaterdagproeverijen in het pakhuis

20-10-2021   De komende maanden tot aan de kerst organiseert de WijnGoeroe samen met verschillende wijnhuizen proeverijen op zaterdag. Elke week zijn er andere wijnhuizen aanwezig. Wil je weten wie er binnenkort in...


Lees verder
Reviews

9.3 / 10

381 Klanten beoordelen ons: De WijnGoeroe UITSTEKEND

12 oct '21 - Milja geeft De WijnGoeroe een 10 uit 10

Mooie selectie wijnen, snelle bezorging.

De Wijn Goeroe

Bekijk alle reviews op: KiyOh