Wijnen voor bij Aziatisch eten


Wijnen voor bij Aziatisch eten

Van oudsher wordt vaak gedacht dat wijn en Aziatisch eten lastig te combineren zijn. Dit komt omdat er in de verschillende Aziatische keukens, zoals bijvoorbeeld de Thaise, Indonesische, Japanse en Indische keuken, gebruik wordt gemaakt van vele smaken. Het is dan ook niet mogelijk om één wijn aan te wijzen die geschikt is om bij Oosterse gerechten te drinken. In plaats daarvan dient u goed te kijken welke smaken er in een gerecht voorkomen en dient u deze vervolgens te combineren met een wijn die bij deze smaken past. In dit artikel geeft De WijnGoeroe enkele voorbeelden.

Verschillende Aziatische smaken


De zoete smaken, die bij Aziatisch eten bijvoorbeeld kunnen worden veroorzaakt door het gebruik van kokosmelk, accentueren zuren. Hierdoor kan een wijn met een zuurtje in combinatie met een zoet gerecht al snel als te zuur worden ervaren. Wanneer er zoete smaken in een Oosters gerecht voorkomen, iets wat bijvoorbeeld vaak bij Thais eten het geval is, kiest u daarom het best voor een wijn met een zoetje. Denk dan aan een kruidige Gewürztraminer of een Pinot Gris. Wanneer de romige smaak van kokosmelk bovendien de boventoon voert, dan kunt u eventueel ook voor een op hout gerijpte Chardonnay kiezen.

Zure smaken zijn in Oosters eten vaak afkomstig van ingrediënten als limoen, citroengras en tamarinde. Door hierbij voor een extra frisse wijn te kiezen, zorgt u dat de wijn niet door de zuren in het gerecht overheerst wordt. U kunt dan bijvoorbeeld voor een lekkere frisse Riesling kiezen.

Bittere smaken, zoals bijvoorbeeld de smaak van ginseng, vragen om een milde rode- of witte wijn, zonder veel tannine. Tannine zorgt voor een bittere smaak in de wijn en dit zou de bittere smaak van het gerecht nog verder versterken. Kies in dit geval bijvoorbeeld voor een milde Pinot Noir.

Tot slot vinden we ook umami vaak terug in de Oosterse keuken. Dit is een zeer delicate smaak, welke vraagt om een subtiele wijn. Denk bijvoorbeeld aan een Chablis, Muscadet of Gruner Veltliner. Deze laatste is bovendien een echte allround wijn, aangezien een Gruner Veltliner vaak zowel fris, vol als kruidig kan smaken.

Pikant Oosters eten


Een ander belangrijk aspect van Aziatisch eten, is dat de verschillende Aziatische keukens vele pikante gerechten kennen. Zo worden in een Indiase curry vaak pittige kruiden gebruikt. Op dat moment kunt u ervoor kiezen om een wijn te serveren die de pittige smaak vermindert of een wijn die deze juist accentueert. Een ietwat zoete wijn blust in deze situatie het pittige eten, terwijl een frisse wijn zonder zoetje voor een extra pittige ervaring zal zorgen. Over het algemeen kiest men er in dit geval voor om een wijn te serveren die het pittige eten ietwat 'blust'.

Wijn en spijs bij De WijnGoeroe


De WijnGoeroe begrijpt dat het soms moeilijk kan zijn om de ideale wijn uit te zoeken voor bij een bepaald gerecht. Daarom vermelden we bij iedere wijn uitgebreide proefnotaties en is het bovendien mogelijk om ons assortiment te doorzoeken op basis van wijn en spijs combinaties. Wilt u een persoonlijk advies? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen of op zaterdagen langskomen in ons wijnpakhuis. Hier kunt u bovendien ook vrijblijvend een aantal wijnen proeven.


Wijnen bij:

Wilt u op de hoogte blijven van kortingsacties, evenementen en ander WijnGoeroe nieuws? Schrijf u dan in voor onze e-mailnieuwsbrief. Dit kan linksonder deze pagina.