In de spotlight: Spaanse wijn


Wijntrends 2018

Spaanse wijnen zijn al jaren mateloos populair, waarbij de wijnen uit wijngebied La Rioja de meest bekende wijnen zijn. In dit gebied worden voornamelijk wijnen geproduceerd van de Tempranillo-, Grenache- en Macabeo druif. Spaanse wijnen staan erom bekend dat ze altijd 'op dronk' zijn, dit betekent dat u een fles Spaanse wijn niet hoeft te laten rijpen voordat u deze openmaakt. Meer weten over wijnen uit Spanje? Hieronder deelt De WijnGoeroe een aantal interessante weetjes met u.

Spaanse wijn bestaat al heel lang


Al voor de Romeinse tijd werd er wijn geproduceerd in Spanje. Dit weten we, omdat Romeinse historici over Spaanse wijnen schreven. Bovendien zijn er in de loop der jaren archeologische vondsten gedaan in Spanje, zoals een wijnpers uit de tijd van de oude Romeinen.

Classificatie van Spaanse wijnen


Net als wijnen uit andere landen, wordt wijn uit Spanje op geheel eigen wijze aangeduid. Wanneer u het betreffende systeem eenmaal doorheeft, zult u gemakkelijk een lekker Spaans wijntje uit kunnen kiezen.

Rijping:
De Rijping van Spaanse wijn wordt aangeduid met de termen Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva. Wanneer een wijn wordt aangeduid met 'Vino Joven', dan betreft het een wijn die jong gedronken moet worden. Dit zijn de meest frisse en fruitige wijnen uit Spanje. Staat er 'Vino Crianza' op het etiket, dan heeft de wijn minimaal één (wit) of twee jaar (rood) gerijpt, waarvan tenminste zes maanden op hout. Bij 'Reserva' en 'Gran Reserva' hebben de wijnen nog langer gerijpt.

Herkomst:
De herkomst van Spaanse kwaliteitswijnen wordt aangeduid met Denominacion de Origen (D.O.) en Denominacion de Origen Calificada (D.O.C.). Hierbij zijn de wijnen uit een D.O.C.-streek de wijnen van de hoogst mogelijke kwaliteit. Er zijn slechts twee Spaanse streken die deze aanduiding mogen gebruiken, dit zijn Rioja en Priorato.

Spanje is een groot producent van Biologische wijnen


Veel Spaanse wijnboeren maken hun wijnen bovendien sinds jaar en dag zonder dat hier chemicaliën zoals pesticiden aan te pas komen. Inmiddels wordt meer dan 80.000 hectare gebruikt voor het biologisch verbouwen van druiven. Dit maakt Spanje het een na grootste land op het gebied van biologische wijnbouw.

Spaanse wijnen bij De WijnGoeroe


Bij de WijnGoeroe mogen de Spaanse wijnen uiteraard niet in het assortiment ontbreken. U vindt dan ook een uitgebreide selectie van overheerlijke wijnen uit Spanje terug in onze webshop. Maak uw keuze op basis van uw eigen voorkeur of op basis van bijvoorbeeld een gerecht wat u gaat maken. Heeft u hulp nodig bij het uitkiezen van een geschikte wijn? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.