Wijntrends voor 2018


Wijntrends 2018

Het nieuwe jaar is weer begonnen en dat is een mooi moment om vooruit te kijken naar wat we op het gebied van wijnen allemaal kunnen verwachten. Voor buitenstaanders kan de wijnwereld soms wat stoffig overkomen, maar het tegengestelde is waar! Er zijn genoeg innovaties en trends te bespeuren, die van 2018 weer een prachtig wijnjaar zullen maken.

Apps maken wijnen toegankelijker


2018 wordt het jaar waarin de wijn apps gemeengoed zullen worden. Apps als WineStein en Vivino helpen consumenten om gemakkelijk de juiste wijn uit te kiezen. Zo is een belangrijke feature van de app Vivino dat consumenten wijnen een cijfer kunnen geven. Zo kunt u gemakkelijk nagaan wat andere mensen van een bepaalde wijn vonden en of deze bij uw persoonlijke smaak past.

Een andere app, WineStein, profileert zich als digitale sommelier. Deze app is vooral gericht op de perfecte combinatie tussen wijn en spijs. Op basis van een gerecht of smaakvoorkeuren kan WineStein een aantal geschikte wijnen adviseren. Apps zoals deze maken wijnen toegankelijker en geven consumenten toegang tot de mening van 'gewone' wijndrinkers, waar vroeger juist veel waarde werd gehecht aan de mening van wijnkenners.

Technologie maakt wijn drinken gemakkelijker


Een andere belangrijke trend, is dat er steeds meer producten worden ontwikkeld om wijn drinken gemakkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan de Coravin, waarmee een fles wijn aangebroken kan worden zonder deze te openen. De wijn die met behulp van een dunne naald uit de fles wordt gehaald, wordt vervangen door argon gas. Hierdoor blijft de kwaliteit behouden en kan de fles gewoon bewaard worden alsof deze ongeopend is. Restaurants gebruiken het systeem bijvoorbeeld om dure flessen wijn per glas aan te kunnen bieden, maar het kan ook gebruikt worden om bij iedere gang een andere wijn te schenken, zonder dat u met aangebroken flessen wijn blijft zitten.

Alcoholarme wijnen


Een andere ontwikkeling, is dat er steeds meer wijnen met een laag alcoholpercentage op de markt komen. Deze wijnen zijn vaak fris en fruitig en hebben een alcoholpercentage van om en nabij de 8,5 procent. Perfect voor als u nog moet rijden of na het diner nog wat werk moet verzetten. De alcoholarme wijnen worden daarnaast vaak op muziekfestivals geschonken. Deze alcoholarme wijnen komen voornamelijk uit Italië en Duitsland. Bijkomend voordeel, is dat de betreffende wijnen vaak minder suiker bevatten, wat ook nog eens goed is voor de lijn.

Concurrentie voor Chardonnay en Sauvignon Blanc


2018 is het jaar dat de witte wijnen van de druiven Chardonnay en Sauvignon Blanc serieuze concurrentie krijgen. De laatste jaren worden er namelijk steeds meer goede wijnen geproduceerd van de druiven Verdejo, Viognier en Vermentino. Reken er maar op dat u deze namen steeds vaker terug zult zien in het schap van uw plaatselijke wijnspecialist.

Natuurwijnen


Een positieve trend die De WijnGoeroe met u wil bespreken, is de ongekende opmars van de natuurwijnen. Deze biologische en biodynamische wijnen worden volgens een uiterst strenge methode geproduceerd. Er worden bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddelen gebruikt bij het kweken van de druiven en ook wordt er minder sulfiet aan de wijnen toegevoegd. Bij biodynamische wijnen wordt bovendien extra aandacht besteed aan de bodem waarop de wijnranken groeien en aan de juiste periode om de druiven te oogsten.

Wijn drinken wordt duurder


Tot slot is het helaas onvermijdbaar dat wijn drinken in 2018 iets duurder wordt dan de afgelopen jaren het geval was. In 2017 viel de wijnoogst in Italie, Frankrijk, Zuid-Afrika en Californië namelijk tegen, waardoor er minder wijn is geproduceerd. Dit zorgt voor schaarste en hogere prijzen. Voor populaire wijnen uit de Chablis en Bourgogne kunnen de extra kosten oplopen tot wel enkele euro's per fles. Reken erop dat een gemiddelde wijn zo'n 25 tot 50 eurocent duurder wordt.

Wijntrends bij De WijnGoeroe


De WijnGoeroe zou De WijnGoeroe niet zijn als hij de laatste trends op wijngebied niet op de voet zou volgen. Wij publiceren regelmatig nieuwtjes op onze blog en bijvoorbeeld filmpjes van evenementen waar De WijnGoeroe aanwezig was. Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de wijnwereld? Vergeet dan vooral niet om ons te volgen op Facebook!