Wijn proeven doe je zo


Wijntrends 2018

Over smaak valt niet te twisten. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren en dat is ook bij het drinken van wijn het geval. Maar om de smaak van een wijn goed te kunnen achterhalen en de aroma's optimaal te kunnen ervaren, is het belangrijk om de wijn op een systematische wijze te proeven. Bij het proeven van wijn komt namelijk meer kijken dan alleen uw smaakpapillen. De WijnGoeroe legt u daarom in dit artikel uit hoe het proeven van een wijn in zijn werk gaat.

Stap 1: bekijk de wijn


Wijn proeven begint met het bekijken van de wijn. De kleur van de wijn kan u namelijk een aantal dingen vertellen. Om een wijn goed te kunnen bekijken, schenkt u een aantal centimeters in een wijnglas. Vervolgens houdt u het glas een beetje schuin tegen een witte achtergrond. Op deze manier kunt u de verschillende kleurnuances van de wijn goed onderscheiden. Jonge wijnen zijn vaak lichter van kleur, terwijl de kleur intenser wordt naarmate de wijn ouder wordt. Daarnaast betekent een waterachtige rand meestal dat u met een jonge wijn te maken heeft. Een rode wijn die op dronk is hoort een donkerrode, bijna bruine rand te hebben.

Stap 2: ruik aan de wijn


Nadat u de wijn met uw ogen heeft beoordeeld, is het tijd om deze met uw neus te beoordelen. Voordat u aan de wijn ruikt laat u hem rondjes draaien in het wijnglas. Dit heet walsen. Door de wijn te walsen stelt u deze bloot aan de zuurstof die zich in de lucht bevindt, hierdoor komen de aroma's van de wijn vrij. Vervolgens kunt u in eerste instantie met uw neus beoordelen of de wijn wel goed is. Ruikt de wijn chemisch of erg muf, dan is de kans groot dat deze 'kurk' bevat en schimmels de wijn hebben aangetast. Maar ook het karakter van de wijn kunt u goed beoordelen met uw neus. Zo kunt u bijvoorbeeld fruitige, bloemige en kruidige aroma's onderscheiden terwijl u aan de wijn ruikt. Maar ook aardse tonen en aroma's als vanille en chocolade. De geur van een wijn is een zeer belangrijk onderdeel van de smaaksensatie.

Stap 3: proef de wijn


Vervolgens kunt u de smaak van de wijn gaan beoordelen door een slok uit het glas te nemen. U kunt ervoor kiezen om dit slurpend te doen, iets wat zorgt dat er meer zuurstof bij de wijn komt en waardoor u de aroma's beter zult kunnen waarnemen. Vervolgens kunt u de verschillende fases die de smaaksensatie doormaakt beoordelen. Hoe proeft de wijn zodra u een slok heeft genomen, welk gevoel geeft de wijn in uw mond en hoelang blijft de smaak van de wijn hangen? Dit laatste wordt de afdronk genoemd en wijnen van hoge kwaliteit hebben over het algemeen een langere afdronk. Om een wijn goed te kunnen proeven hoeft u deze overigens niet door te slikken. Wanneer u een wijnproeverij bezoekt is het zelfs verstandig om de wijnen uit te spugen en uw smaakpapillen tussendoor te neutraliseren met wat water of brood. Op deze manier zorgt u ervoor dat u ook na het drinken van een aantal wijnen nog steeds goed nieuwe wijnen kunt beoordelen.

Kwaliteitswijnen van De WijnGoeroe


Alle wijnen die u in onze webshop vindt zijn uitgebreid door ons geproefd en beoordeeld. Bij iedere wijn vindt u daarom een proefnotitie van De WijnGoeroe terug. Zo kunt u alvast lezen wat u van de wijn kunt verwachten. Naast de proefnotitie vermelden we uiteraard ook of u de wijn kunt laten ouderen, op welke temperatuur deze gedronken dient te worden en bij welke gerechten de wijn goed past. Zo zorgen wij dat u gemakkelijk een lekker wijntje uit kunt kiezen.

Toch nog hulp nodig het uitkiezen van een geschikte wijn? Geen enkel probleem, neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u persoonlijk verder.