VINISUD 2018: Domaine Jones


Wijntrends 2018

Op 18, 19 en 20 februari vond de VINISUD 2018 plaats in Montpellier. Dit is het evenement waar wijnmakers uit de landen rond de Middellandse Zee en inkopers van over de hele wereld elkaar ontmoeten. Met ongeveer 1.500 standhouders is de VINISUD een van de vijf grootste trade events ter wereld op het gebied van wijn. Uiteraard was De WijnGoeroe hier aanwezig om een aantal overheerlijke wijnen uit te kiezen! Op 19 februari hadden we een ontmoeting met Katie Jones van Domaine Jones uit de Languedoc. Zij maakt sinds 2008 bijzondere wijnen op zeer kleine schaal.

Het ontstaan van Domaine Jones


Nadat de van oorsprong Britse Katie Jones 20 jaar lang in de Franse regio Languedoc had gewerkt als sales en marketing manager voor wijncoöperatie Mont-Tauch, besloot ze in 2008 het roer drastisch om te gooien. Ze stopte met haar baan en besloot zelf een klein aantal hectares oude wijnranken te kopen. Deze wijngaarden waren te klein om er op efficiënte wijze grote hoeveelheden wijn te produceren en bovendien waren er verschillende druivensoorten aangeplant. Dit maakte dat lokale wijnboeren geen interesse hadden en Katie de wijngaarden kon kopen, zo werd Domaine Jones geboren.

Voor Katie waren de kleine wijngaarden perfect, want door de kleine schaal kon ze veel van het werk zelf uitvoeren en dankzij de zeer oude wijnranken kan Domaine Jones ieder jaar een aantal wijnen van hoge kwaliteit en met een bijzonder karakter produceren. Dit is echter niet altijd zonder slag of stoot gegaan. In 2013 werd haar gehele productie van Jones Blanc 2012, een witte wijn gemaakt met druiven van 80 jaar oude Grenache Gris wijnranken, bijvoorbeeld vernietigd door vandalen die twee vaten lieten leeglopen. Het voortbestaan van Domaine Jones werd toen gered dankzij een pre-order actie van Naked Wines, waarbij de toekomstige productie van 2013 binnen 48 uur werd opgekocht door haar 'Angels'. Inmiddels bezit Katie Jones 12 hectare met oude wijnstokken, verspreid over Maury, Paziols en Tuchan.

De bijzondere wijnen van Domaine Jones


Op dit moment produceert Domaine Jones minder dan 16.000 flessen wijn per jaar. De wijngaarden liggen op hoogte, wat bijdraagt aan het frisse karakter van de wijnen. Voor haar rode wijnen gebruikt Katie Jones de druivensoorten Carignan, Grenache Noir, Lledoner Pelut en Syrah. Voor de witte wijnen worden Grenache Gris, Grenache Blanc, Macabeo, Muscat en Carignan Gris gebruikt. Iedere wijn wordt gemaakt met druiven die afkomstig zijn vanuit één wijngaard, zodat het karakter van de wijngaard perfect in de wijn tot uiting komt. De wijnen van Domaine Jones staan bekend als frisse, drinkbare wijnen, die bol staan van de complexiteit. Laat u niet misleiden door het predicaat 'Vin de France', wat de laagste Franse classificatie voor tafelwijnen is, want de wijnen van Katie Jones winnen al jaren internationale awards!

Onze ontmoeting met Katie Jones op VINISUD 2018


Op VINISUD 2018 had De WijnGoeroe het genoegen om verschillende wijnen te proeven met Katie Jones zelf. In onze webshop vindt u op dit moment al een aantal overheerlijke wijnen van Domaine Jones terug. Denk bijvoorbeeld aan Jones Rouge 2011, gemaakt van Grenache Noir en de wijn Fitou 2014, een rode wijn van Grenache, Carignan en Syrah. Met een wijn van Domaine Jones kunt u eigenlijk niet fout gaan. Heeft u hulp nodig bij het uitkiezen van een overheerlijk wijntje? Neem dan vrijblijvend contact op met De WijnGoeroe, wij helpen u graag persoonlijk verder.