De perfecte lentewijn


De perfecte lentewijn

De lente is weer begonnen en daar hoort natuurlijk een passend wijntje bij. Maar wat is nu een wijn die perfect bij de lente past?

De WijnGoeroe legt uit:

"Over het algemeen grijpen we bij warmer weer naar de lichtere en fruitige wijnen. Hoewel veel mensen dan voor een witte wijn of rosé kiezen, zijn er ook prima rode wijnen te vinden in deze categorie."

In ons speciaal voor de lente samengestelde wijnpakket vindt u bijvoorbeeld een overheerlijke Pinot Nero terug die precies tussen de lichte witte wijnen en de zware rode wijnen in zit. Ideaal voor bij een zonnige lentelunch!


Witte lentewijnen


Welke wijn voor u het meest geschikt is hangt vooral af van de gelegenheid, het moment en van bijvoorbeeld het gerecht waarbij de wijn gedronken wordt. De witte wijnen zijn grofweg in te delen in frisse wijnen, fruitige wijnen en volle wijnen. De frisse witte wijnen hebben een uitgesproken smaak van fruit, waarbij u vaak fruittonen zult proeven als meloen en groene appel. De fruitige witte wijnen hebben daarentegen een veel minder strak mondgevoel en worden gekarakteriseerd door 'zoetere' fruittonen als peer en abrikoos. Bij volle witte wijnen moet u denken aan een romig karakter dat wordt gekenmerkt door fruittonen als banaan, mango en andere aroma's zoals boter en vanille.

Tijdens een warme lentedag op een terras is een frisse witte wijn al snel de meest geschikte keuze, terwijl een meer fruitige witte wijn perfect is wanneer u op een zwoele lenteavond van de zonsondergang wilt genieten. De volle witte wijnen zijn vooral geschikt om bij gerechten te drinken, zoals bij vette vis of bij een roomsaus.

Rode lentewijnen


Maar zoals we al eerder stelden hoeft u tijdens de lente niet automatisch naar een witte wijn te grijpen. Er zijn namelijk genoeg lichtere rode wijnen te vinden met een fruitig karakter. Deze wijnen zijn vaak wat zuurder en bevatten minder tannine. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een Primitivo, Pinot Noir of Grenache. U kunt zelfs overwegen om zo'n fruitige rode wijn terug te koelen tot een graad of 14, iets wat de laatste jaren steeds meer aan populariteit wint. Vooral rode wijnen uit een koeler klimaat zijn hier geschikt voor. Denk bijvoorbeeld aan rode wijnen uit Duitsland, Nieuw-Zeeland en Noord-Frankrijk. Onze wijn van de maand april, een overheerlijke rode wijn uit Oostenrijk, kan bijvoorbeeld prima iets gekoeld gedronken worden.


Lentewijnen bij De WijnGoeroe


De WijnGoeroe heeft altijd een zeer riant assortiment kwaliteitswijnen op voorraad. Van rood tot wit en van Champagne tot Prosecco, binnen elke categorie hebben wij een aantal wijnen met een uitstekende prijs-/kwaliteitsverhouding beschikbaar. Bij iedere wijn vindt u een proefnotitie van De WijnGoeroe, zodat u gemakkelijk kunt inschatten of het de wijn is die u zoekt.

Komt u er niet uit via onze website? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen of langskomen in ons wijnpakhuis. We helpen u ook graag persoonlijk verder.