Pinot Noir

De Pinot Noir wordt vaak, net als Chardonnay en Pinot Meunier, gebruikt voor mousserende kwaliteitswijnen zoals Champagne. De druif heeft een hoge 'terroirgevoeligheid', waardoor nuances in bodem en klimaat al snel tot uiting komen in de smaak van de wijn. Deze druivensoort rijpt vroeg en gedijt daarom het best in een koele omgeving. Oorspronkelijk uit de Bourgogne, vindt men deze druif ook veelvuldig terug in Sancerre, de Elzas en Valais. Kernwoorden van Pinot Noir zijn subtiliteit, charmant en soepel fruit.

Kenmerken van de Pinot Noir druif


Deze druif komt oorspronkelijk uit de Franse Bourgogne streek en is de basis van vele wijnen uit Côte d'Or. Maar ook in Duitsland, Oostenrijk en de Verenigde Staten wordt deze druivensoort aangeplant. De Pinot Noir heet waarschijnlijk zo omdat de druiven donkerkleurig zijn en in kegelvormige trossen groeien waarbij de druiven dicht bij elkaar hangen (compacte trossen). Deze druif staat wereldwijd bekend als een soort die relatief moeilijk te verbouwen is en ook moeilijk om te zetten is in wijn. Doordat de druiven zo dicht bij elkaar hangen, is deze druivensoort erg gevoelig voor schimmels en rot. Daarnaast is de schil van de Pinot Noir dun en bevatten de druiven relatief weinig fenolen. Maar dit weerhoudt wijnmakers er niet van om topwijnen te produceren van de Pinot Noir. Deze druivensoort staat tot slot onder verschillende synoniemen bekend zoals Spätburgunder (Duitsland) en Blauburgunder (Oostenrijk).

Pinot Noir wijnen


De rode wijn van de Pinot Noir wordt vaak door wijnmakers aangeduid als rode Bourgogne wijn. Maar ook witte wijn en mousserende wijnen worden van de Pinot Noir gemaakt. De wijnen uit de Bourgogne worden gekarakteriseerd door aroma's van bessen en kersen aan de ene kant (voornamelijk bij jongere wijnen) en aroma's van champions en bosgrond aan de andere kant (bij de oudere wijnen). Pinot Noir wijnen uit de nieuwe wereld zijn vaak meer uitgesproken en fruitiger. Wijn van deze druif gaat uitstekend samen met vele gerechten en kan door het relatief lage alcoholgehalte ook prima zonder eten gedronken worden. Vergeleken met een druivensoort als Cabernet Sauvignon heeft Pinot Noir minder potentieel om te ouderen, al zijn er uitzonderlijke wijnen te vinden die wel lang weggelegd kunnen worden.

Pinot Noir wijn kopen bij De WijnGoeroe


Bent u op zoek naar een kwaliteitswijn van de Pinot Noir druif? Of u nu een rode Bourgogne of een Spätburgunder zoekt, in het assortiment van De WijnGoeroe vindt u het terug. Al onze wijnen worden rechtstreeks door ons geïmporteerd, waardoor we veel invloed hebben op de kwaliteit en prijs van ons assortiment. Want kwaliteit hoeft immers niet duur te zijn. Om het winkelen bij De WijnGoeroe nog aantrekkelijker te maken betaalt u bij een bestelwaarde boven de €50,- bovendien geen verzendkosten.

Heeft u een vraag of bent u op zoek naar advies? Dan helpen de experts van De WijnGoeroe u graag op weg. Stel uw vraag tijdens openingstijden via het telefoonnummer +31 (0) 10 - 485 69 00 of stuur buiten openingstijden een e-mail naar info@dewijngoeroe.nl.
Wijnblog

Blog

Zaterdagproeverijen in het pakhuis

20-10-2021   De komende maanden tot aan de kerst organiseert de WijnGoeroe samen met verschillende wijnhuizen proeverijen op zaterdag. Elke week zijn er andere wijnhuizen aanwezig. Wil je weten wie er binnenkort in...


Lees verder
Reviews

9.3 / 10

381 Klanten beoordelen ons: De WijnGoeroe UITSTEKEND

12 oct '21 - Milja geeft De WijnGoeroe een 10 uit 10

Mooie selectie wijnen, snelle bezorging.

De Wijn Goeroe

Bekijk alle reviews op: KiyOh