Mousserende wijn voor de feestdagen


Mousserende wijnen voor de feestdagen

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent dat de mousserende wijnen in de spotlight staan! Want zeg nou zelf, wat is er lekkerder dan samen met een glaasje bubbels toasten op het nieuwe jaar? Hoewel de Franse champagne de meest bekende is, is het lang niet de enige. Wat de denken van crémant (Frans), cava (Spaans), prosecco (Italiaans) of sekt (Duits)? Van al deze koolzuurhoudende wijnsoorten heeft De WijnGoeroe kwaliteitswijnen op voorraad, die bovendien voor ieder budget toegankelijk zijn.

Mousserende wijn bestellen

Vele soorten mousserende wijn

Hoewel alle mousserende wijnen koolzuurhoudend zijn, zijn er verschillen op het gebied van kwaliteit, productieproces en het suikergehalte. Over het algemeen zijn de bubbels het meest uitgesproken aanwezig bij mousserende wijnen die geproduceerd worden met behulp van een tweede gisting op de fles (méthode traditionnelle). In het onderstaande overzicht kunt u zien met behulp van welke methode de verschillende mousserende wijnen worden geproduceerd.


 • Cava: méthode traditionnelle

 • Champagne: méthode traditionnelle

 • Crémant: méthode traditionnelle

 • Prosecco: voornamelijk méthode Charmat (tweede gisting in druktank)

 • Sekt: kwaliteitswijn volgens méthode traditionnelle, goedkopere 'schaumwein' volgens méthode Charmat of méthode gazeifé (stille wijn ingespoten met koolzuur)


Daarnaast bepaalt de hoeveelheid toegevoegde suiker voor een groot gedeelte het karakter van de bubbelwijn. Zo wordt er bij een 'Brut Nature' geen extra suiker aan de wijn toegevoegd wat resulteert in een suikergehalte van tussen de nul en drie gram per liter, terwijl 'Doux' aan de andere kant van het spectrum meer dan 50 gram suiker per liter bevat. In het overzicht hieronder kunt u zien met welke benamingen het suikergehalte van mousserende wijnen wordt aangeduid.


 • Brut Nature: maximaal 3 gram suiker per liter wijn

 • Extra Brut: maximaal 6 gram suiker per liter wijn

 • Brut: maximaal 12 gram suiker per liter wijn

 • Extra dry, extra sec of extra seco: tussen de 12 en 17 gram suiker per liter wijn

 • Dry, sec of seco: tussen de 17 en 32 gram suiker per liter wijn

 • Medium dry, demi-sec of semi-seco: tussen de 32 en 50 gram suiker per liter wijn

 • Sweet, doux of dulce: meer dan 50 gram suiker per liter wijn


Mousserende wijn voor bij uw kerstdiner

Wat veel mensen niet weten is dat een mousserende wijn ook prima ingezet kan worden als bijzondere begeleidende wijn bij een of meer gangen van een (kerst)diner. Wat dacht u bijvoorbeeld van asperges met sekt of rundercarpaccio met champagne? Een glaasje zoetere Champagne (bijvoorbeeld demi-sec) gaat bovendien goed samen met een lekker zoet kerstgebakje. Wanneer u graag zo nu en dan van de gebaande paden afwijkt is het combineren van mousserende wijn en eten een regelrechte aanrader.

Maak uw feestdagen af met een bruisende wijn

De naderende feestdagen zijn een mooi moment om eens flink uit te pakken. Bijvoorbeeld met een uitgebreid diner of met een feestje voor familie en vrienden. Met een mooie mousserende wijn kunt u deze gelegenheden net wat specialer maken. De WijnGoeroe helpt u graag bij het vinden van de perfecte wijn. Neem vrijblijvend contact met ons op of maak gebruik van onze speciale wijnplanner voor uw kerstdiner.

Vrijblijvend wijnadvies