Verschil Chardonnay en Sauvignon Blanc


De WijnGoeroe kijkt niet meer verbaasd op bij het horen van de vraag:"Wilt u Chardonnay of Sauvignon Blanc" na het bestellen van een glas witte wijn. Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn immers twee druivensoorten die bijna overal in de wereld staan aangeplant en hele lekkere wijnen opleveren. Hoewel de vraag wat kort door de bocht is, geeft het onderscheid tussen de druivensoorten een belangrijk onderscheid in witte wijnstijlen weer. Maar wat is precies het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc?


Onze collectie Chardonnay wijnen »

Onze collectie Sauvignon Blanc wijnen »

Verschil Chardonnay en Sauvignon Blanc oorsprongOorsprong Chardonnay
Chardonnay is oorspronkelijk afkomstig uit de Bourgogne. Het is een natuurlijke kruising van Pinot (Noir) en Gouais Blanc, net als Gamay, Melon en Aligoté. Doordat het een druif is die in alle klimaten smakelijke wijnen voortbrengt, is Chardonnay over de hele wereld aangeplant. Daarmee is Chardonnay de koningin van de witte druiven. Instappers zijn vooral te vinden in regio's als: Spanje, Languedoc, het zuiden van Italië, Chili en Australië. Hét gebied voor Chardonnay is natuurlijk Bourgogne, met beroemde namen als Chablis, Meursault en Le Montrachet Grand Cru. Ook uit de Jura, uit Italië en uit Californië komen zeer goede Chardonnay's, met en zonder hout.

Oorsprong Sauvignon Blanc
De wieg van Sauvignon Blanc stond waarschijnlijk in het Franse wijngebied Loire. Het is een nakomeling van Savagnin (Traminer), een zusje van Chenin Blanc, een nichtje van Semillon en de moeder van Cabernet Sauvignon. Duidelijk adelstand dus! Inmiddels komt het uit de hele wereld.Regio's voor betaalbare Sauvignon Blanc zijn de Languedoc in Frankrijk en geheel Chili. Ook Friuli in Italië en in mindere mate Bordeaux, Touraine en Zuid-Afrika leveren value-for-money. Topregio's voor Sauvignon Blanc zijn uiteraard de vallei van de Loire met Sancerre, Pouilly-Fumé en Menetou-Salon. Betaalbare wijnen komen daarnaast ook uit Nieuw-Zeeland en Californië en wij hebben een aantal prachtexemplaren van Oostenrijkse Sauvignon Blanc op voorraad.

Verschil Chardonnay en Sauvignon Blanc wat betreft smaak

Smaakprofiel Chardonnay
Chardonnay kan nogal verschillen in smaak, afhankelijk van de plaats waar ze is aangeplant én hoe het gemaakt wordt. Chardonnay is een prima object voor wijnmaaktechnieken als malolactische fermentatie, rijping op de gistcellen (zoals in champagne) en natuurlijk het gebruik van eikenhout. De wijnstijlen kunnen ver uiteenlopen. Van strakdroge Chablis, tot vette houtgerijpte Australiërs. Van nature behoud Chardonnay altijd wel wat frisheid, is deze iets mollig en bezit de wijn altijd wat fruitaroma's van appel, wit fruit en toast.

Smaakprofiel Sauvignon Blanc
Typisch voor Sauvignon Blanc is de herkenbare geur van gras, groene kruiden, kruisbessen, brandnetel en zelfs kattenpis. Cat's Pee on a Gooseberry Bush is een in Engeland vaak gebruikte beschrijving. De intense, frisse geur onderscheidt Sauvignon van de minder aromatische Chardonnay. In de mond is Sauvignon meestal strakdroog, met groene tonen en een knisperend frisheid. Soms krijgt de wijn meer body door wat houtrijping. Fumé Blanc uit Californië kan zelfs heel rokerig van smaak zijn.

Verschil Chardonnay Sauvignon Blanc foodpairing


Wijn en spijs Chardonnay
Door de verschillende smaken is er altijd wel een passende chardonnay te vinden. Chablis voor bij oesters, Bourgogne AC voor een gegrild kippetje, de wat vettere types voor bij romige kazen, Australiërs bij kwartel of niet te pittig Aziatisch eten met Hoisin of Oestersaus en als topper Kreeft Thermidor met Chassagne-Montrachet. Vraag bij Chardonnay altijd advies aan een sommelier of aan je wijnhandelaar!

Wijn en spijs Sauvignon Blanc
Dé klassieke combinatie is Sauvignon Blanc met geitenkaas, allebei fris en iets rins. Maar het kan uitdagender. Salades met een klassieke vinaigrette, simpel bereide vis met kappertjes en citroen en gerechten met veel koriander zoals in de Thaise en Mexicaanse keuken. Ook bij asperges is het een prima match. En niet te vergeten een perfecte borrelwijn!

Online wijn bestellen bij De WijnGoeroeHopelijk heb je nu een beter idee van het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc! Hoewel we een groot assortiment Chardonnay en Sauvignon Blanc wijnen hebben, zijn dit uiteraard niet de enige witte wijnen die wij verkopen! Kijk gerust eens rond op onze website en laat je verrassen door ons ruime en mooie assortiment!


Onze collectie Chardonnay wijnen »

Onze collectie Sauvignon Blanc wijnen »