Wat is decanteren?


Een onderwerp waar nogal wat onduidelijkheid over bestaat, is het decanteren van wijn. Wij krijgen dan ook regelmatig de vraag: "Wat is decanteren?".

De WijnGoeroe legt uit:

"Decanteren is eigenlijk niets anders dan een wijn overschenken van de fles naar een speciale karaf. Het is een techniek die vooral bij het drinken van rode wijnen wordt toegepast en waar verschillende redenen aan ten grondslag liggen."

Zo is het decanteren een effectieve manier om een wijn bloot te stellen aan zuurstof, maar wordt de techniek ook gebruikt om bezinksel, dat vooral bij oudere wijnen in de fles aanwezig is, te scheiden van de wijn.

Redenen voor het decanteren van wijn


De meest voorkomende reden om een wijn te decanteren, is om een wijn die eigenlijk nog te jong is om te drinken in één keer bloot te stellen aan een flinke dosis zuurstof. Normaliter rijpt een wijn namelijk door over een langere periode zeer kleine hoeveelheden zuurstof op te nemen. Iets wat gebeurt door de kurk van de fles heen. Door de wijn te openen en deze zoveel mogelijk zuurstof te geven, wordt dit proces in een korte tijdsperiode nagebootst.

Een andere reden om naar de decanteerkaraf te grijpen, is om de wijn te scheiden van bezinksel dat zich in de fles bevindt. Dit bezinksel wordt ook wel droesem genoemd en is vaak aanwezig bij oudere wijnen en Port wijnen. Bij witte wijnen kan het in zeer zeldzame gevallen om wijnsteenzuur gaan. Omdat het bezinksel de smaak en het mondgevoel van de wijn negatief kan beïnvloeden, biedt de decanteerkaraf in dit geval uitkomst.


Wijn decanteren met een decanteerkaraf


Een decanteerkaraf is vaak een karaf met een smalle hals en een relatief brede buik. Doordat de inhoud van een fles wijn slechts tot de buik van de karaf komt, wordt een zo groot mogelijk wijnoppervlak blootgesteld aan het zuurstof in de lucht. Decanteert u een wijn om deze een flinke dosis zuurstof te geven, dan is het vaak voldoende om dit een uur voor het drinken van de wijn te doen.

Wanneer er droesem in de fles aanwezig is en u dit wilt scheiden van de wijn, dan dient u goed op te letten tijdens het decanteren. Voor het beste effect zet u de fles wijn tijdig, bijvoorbeeld de dag voorafgaand aan het drinken, rechtop. Op deze manier kan het bezinksel naar de bodem van de fles zakken. Vervolgens opent u de fles voorzichtig (zonder te veel te schudden) en schenkt u de fles in een vloeiende beweging in de karaf. Wanneer u het bezinksel richting de hals ziet vloeien, kunt u stoppen met schenken.


Het effect van decanteren


Omdat witte wijnen meestal gemaakt zijn om jong te drinken, komt het decanteren van wijn voornamelijk bij rode wijnen voor. Vooral een krachtige, jonge rode wijn profiteert van decanteren. Wanneer deze wijnen te vroeg worden gedronken, worden ze vaak gekarakteriseerd door scherpe zuren, fruitige tonen die te aanwezig zijn en een stroef mondgevoel, veroorzaakt door de tannines in de wijn. Decanteer een dergelijke wijn en het effect zal een jarenlange oxidatie op de fles benaderen.


Rode wijnen van De WijnGoeroe


Bij De WijnGoeroe vindt u een groot assortiment met rode wijnen voor elke gelegenheid. Wanneer decanteren de smaak van een wijn ten goede komt, dan vermelden wij dit altijd bij de betreffende wijn. Denk bijvoorbeeld aan deze heerlijke Cau del Gat 2013 van Costers del Sió of deze Cabernet Sauvignon 2012 van Bushmanspad Estate.

Wilt u advies bij het uitzoeken van een perfect wijntje? Dan kunt u altijd even telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen. Wij helpen u graag!